Πλέξιμο - Οι πρώτες πληροφορίες

ΠΛΕΞΙΜΟ - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Και ναι ! Έχετε πάρει την απόφαση! Θέλετε να ασχοληθείτε με το πλέξιμο

Θέλετε να πλέξετε και να δημιουργήσετε ένα όμορφο πλεκτό με βελονάκι ή βελόνες?

Κάντε την αρχή και να θυμάστε πως… η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Εμείς είμαστε εδώ για να σας δείξουμε σε τι χρειάζεται να δώσετε σημασία…  Ακολουθείστε μας!

Τα πρώτα βήματα στο πλέξιμο με βελονάκι και βελόνες έχουν να κάνουν με κάποιες βασικές γνώσεις του τι χρειαζόμαστε για να πλέξουμε.

Προτού λοιπόν πιάσετε ένα ζευγάρι βελόνες πλεξίματος ή βελονάκι και κάποιο νήμα, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα.

Μη τρομάζετε με αυτό, τα πράγματα είναι πολύ απλά!

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το κάθε κουβάρι νήμα έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία αναγράφονται στην ετικέτα του και δεν πρέπει να αγνοούμε.

 

1ο) Ποιότητα νήματος.

Το σημαντικότερο απ’ όλα τα χαρακτηριστικά που θα προσέξετε στα νήματα που θα επιλέξετε είναι η σύνθεσή τους.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες νημάτων γι' αυτό αναλόγως του τι έχετε αποφασίσει να πλέξετε, θα χρειαστεί να επιλέξετε και το κατάλληλο νήμα.

Άλλο νήμα θα επιλέξετε για ένα καλοκαιρινό project και άλλο για ένα χειμωνιάτικο, άλλο για ένα ρούχο και άλλο για μία κατασκευή.

Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να γνωρίζετε τι σύνθεση χρειάζεται να έχει το νήμα σας για να σας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα.

 

2ο) Το νούμερο της βελόνας με το οποίο πλέκεται το συγκεκριμένο νήμα.


Το κάθε νήμα έχει διαφορετικό πάχος και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιλέξετε τις κατάλληλες βελόνες ή βελονάκι για να πλέξετε με αυτό. 

Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορούμε να πάρουμε ένα νήμα λεπτό και βελόνες χοντρές. Κάτι δεν θα πάει καθόλου καλά!

Στις οδηγίες του κάθε νήματος θα δείτε γραμμένο το νούμερο από το βελονάκι ή την βελόνα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. 

Έτσι θα επιλέξετε τις σωστές βελόνες για το νήμα που αγοράσατε.

Κάποιες φορές θα δείτε γραμμένα δύο συνεχόμενα νούμερα βελόνας π.χ. 3-3,5 mm. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος πλεξίματος του καθενός και θα πρέπει να προσαρμοστούν οι βελόνες για να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

3ο) Μέτρα και γραμμάρια του νήματος.

Κάθε νήμα σας δίνει την πληροφορία του βάρους του, αλλά και των μέτρων που έχει. 

Αυτό θα σας βοηθείσει γιατί σε περίπτωση που διαβάζετε κάποιο πατρόν και σας δίνει τα μέτρα ή τα γραμμάρια που θα χρειαστούν για το project που θέλετε να φτιάξετε, μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς σας με τα δεδομένα που έχετε.

Εάν για παράδειγμα θέλετε να φτιάξετε ένα κασκόλ και θα χρειαστούν 500 μέτρα (ή 200 γραμμάρια) θα υπολογίσετε με βάση το νήμα που έχετε, πόσα κουβάρια θα χρειαστείτε.

 

4ο) Δείγμα.

Η επόμενη πληροφορία (πάρα πολύ σημαντική) αφορά τις μετρήσεις του νήματος που έχετε στα χέρια σας. Αυτό ονομάζεται δείγμα και είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε. 

Με τις μετρήσεις που αναγράφονται πάνω στην ετικέτα, έχετε την μέτρηση του συγκεκριμένου νήματος στους πόντους και στις σειρές του πλεγμένο με πλέξη ζέρσεϋ σε μία επιφάνεια 10Χ10 εκατοστών. 

Το δείγμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους τους υπολογισμούς που χρειάζονται ώστε να πλέξετε ένα πουλόβερ, κασκόλ, αξεσουάρ ή οτιδήποτε άλλο και φυσικά για να ακολουθήσουμε τις πληροφορίες από ένα πατρόν.

 

5o) Παρτίδα

Να θυμάστε πάντα να ελέγχετε την παρτίδα των νημάτων σας σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πάνω από ένα κουβάρι για το project που θέλετε να φτιάξετε.

Όλα τα νήματα δίπλα στο νούμερο του χρώματος γράφουν και την παρτίδα και είναι σημαντικό τα κουβάρια σας να είναι από την ίδια παρτίδα για να μην αλλάξει ο τόνος του χρώματος.

 

Tip

Σε περίπτωση που έχετε δύο ή περισσότερες διαφορετικές παρτίδες, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τις διαφορετικές σας παρτίδες σε σημεία του ρούχου που διαφοροποιούνται από την κυρίως πλέξη σας. 

Πλέξτε δηλαδή με τις διαφορετικές σας παρτίδες τα λάστιχα, ένα ολόκληρο μανίκι ή την πατιλέτα. 

 

5ο) Τρόπος φροντίδας.

Επίσης ένα ακόμα στοιχείο που είναι πολύ χρήσιμο είναι ο τρόπος πλυσίματος του νήματος.

Στις πληροφορίες που υπάρχουν πάνω στα κουβάρια θα βρείτε και τον τρόπο που θα πρέπει να πλύνετε το πλεκτό που θα φτιάξετε.

Μπορεί δηλαδή να χρειαστεί να το πλύνετε στο χέρι ή να το βάλετε στο πλυντήριο.

Όπως και να έχει αυτή η πληροφορία είναι πολύ χρήσιμη για να μην καταστρέψετε τα πλεκτά σας σε περίπτωση που επιλέξετε διαφορετικό τρόπο πλύσης από τον σωστό. 

Όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει  να σας ανησυχούν, γιατί μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε με τα Μαλλιά Κουβάρια, είτε τηλεφωνικά στο 2382300573 ή να στείλετε μήνυμα για να σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ότι θέλετε να φτιάξετε. 

 

Καλή αρχή!